сряда, 26 февруари 2014 г.

Dobry Dobrev Е ЖИВ



"От няколко часа във Фейсбук се разпространява една лъжа. Грозната лъжа за кончината на Дядо Добри – Светецът от Байлово. Длъжни сме да напишем това опровержение по няколко причини. Първо, да се спекулира с името и личността на такъв свят човек е грозно, нечистоплътно и мръсно. То показва нисш дух и скотско поведение. Мислещият и чувстващ човек никога не би написал. Четящият мислещ човек никога не би прочел подобно нещо. Или ако го прочете, най-малкото би се усъмнил. Тъжното е, че елементарна проверка би показала очевидния факт – слава Богу, Дядо Добри е жив и здрав и очаква своя вековен юбилей. Но не го чака със скръстени ръце, а правейки това, за което е орисан – да помага и бди над духа ни.

Втората причина, която ни задължава да опровергаем този грозен слух се корени в нашето мислене – склонни сме да повярваме на лошата вест и да се усъмним в хубавата. Затова не се съмняваме, че тази „новина“ ще набере скорост, носейки на Дядо Добри ненужна „слава“. За щастие той не се интересува и е прекалено далеч от подобни апологетики. Жалкото е, че някои от нас не са. И търсят сензацията на всяка цена; на цена, която не би направила чест никому.

Ние явно не можем да търпим живи светци сред нас. И правим всичко възможно да оповестим тяхната кончина. Хора, Дядо Добри е жив! Той продължава да гради своя духовен храм на вярата. В него ще има място и за нас, неговите скептици.

Затова нека повярваме. Поне за малко, поне за миг. Да повярваме, че докато Светецът от Байлово е жив, денят ни ще е по- светъл. И съвестта по-чиста."

Няма коментари:

Публикуване на коментар