вторник, 11 февруари 2014 г.

Св. Харалампий - пчеларски празник в Шумен

На 10. 02. 2014 г. храмовото духовенство при храм "Св. Три Светители" отслужи божествена света Литургия, с която бе отбелязан празникът на свещеномъченик Харалампий Магнезийски Чудотворец, а също и на св. мъченица Валентина. Бяха изнесени за поклонение: голяма реставрирана икона на светеца и негови св. мощи. След св. Литургия беше осветен пчелният мед на християните, който в този ден те донасят за благословение в храма. Осветеният мед се ползва в семейството през цялата година - за духовно и телесно здраве.
От 14,00 до 18,00 ч. с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и тази година се организира Пчеларският празник в чест на св. Харалампий. Организатори на празника, който се провежда вече за девета поредна година, бяха: Народно читалище "Напредък - 1869", храм "Св. Три светители" - 1857 г. и Съюзът на българските пчелари – Шумен.
След отслужения празничен водосвет от отец Васил, и след като преподаде поздрави за здраве, дълголетие и успехи в пчеларския занаят от името на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по повод празника на св. Харалампий и свързания с него празник на пчеларя и меда, свещеник Васил произнесе и слово за празника.
Доклад на тема „135 години от рождението на свещеник Иван Дочев, основател на първото Пчеларско дружество в Шумен преди 110 години” изнесе о. Васил Василев от храм "Св. Три Светители".
Лекция на тема „Пчелните продукти и техните антиоксидантни свойства” изнесе мед. сестра Йорданка Станиславова.
Изложбата-базар на пчелен мед и пчелни продукти с участие на пчелари от региона даде възможност на множество шуменци да опитат от пчелния мед и да си закупят полезни пчелни продукти.

~~~
По традиция на този ден се освещава новата пчелна продукция на пчеларите, закрилник и молитвен ходатай на които е св. Харалампий. Производството на мед е важен поминък за много хора от града и околностите. В много църковни и летописни съчинения се описват пчелата и нейните продукти – медът и восъкът - като важни хранителни и лечебни средства. Историята на пчеларството е тясно свързана с културното и духовно издигане на славянобългарското население по нашите земи, поради което тя не може да се разглежда откъснато от него. Няма светъл ден в българския дом без присъствието на восък и мед, които служат като символ на вярата и Божието благословение, а самите хора чрез тях са намирали сили и бодрост в своя живот.
+++
Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на езическите идоли. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните му по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на неговата вяра и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт заради Христа. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне. Това станало, когато бил на 113 години, по времето на император Септимий Север, през 198 година.
+++
Общинската пчеларска организация при Съюза на българските пчелари е създадена през м. март 2010 г. с председател г-жа Даниела Челебиева, член на УС на СБП. В нея членуват 60 души. Работи за опазване пчелите и въздигане на пчеларството. Главна дейност е популяризирането на пчелния мед и пчелните продукти. Организацията е за промени в нормативната уредба, за облекчаване на пчеларите при регистрация на пчелините и за опазване на пчелите от отравяния.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ И ЗА МНОГО И ВСЕ ПО-УСПЕШНИ ГОДИНИ ЗА МЕДОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ!


Автор: свещ. Васил Василев

Няма коментари:

Публикуване на коментар